Több mint 30 év programozói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kicsit érdemes edukálnom is az embereket a programozás és szoftverfejlesztés mellett, így a hétköznapi életben használatos technikai vagy számítógépes szavakat magyarázok el, amivel találkozhatunk a mindennapi életünkben.

Hát a grafikus szó az a grafein, azaz írni szóból származik. A kártya meg a jófene tudja miből származik. Na de a lényeg, hogy a grafikus kártya a számítógépek kapcsán merült föl. 

Hogy a jófenébe nézett ez ki? Amikor én gyerek voltam még a 80-as években, akkor a számítógép, hogy milyen képet adott vissza, az attól függött, hogy milyen grafikus kártya volt benne tehát, volt fekete-fehér képernyő, de nem tudott még árnyalatokat sem, csak annyit, hogy fekete meg fehér. Ehhez volt egy ilyen kis alkatrész amit bedugtál az kommunikált a CPU-val és az máguskodta össze a képet. Ha színes képet akartam, akkor húúú az sokkal inkább zsebbe nyúlós volt, mert drágább volt meg nagyobb volt és amikor azt beraktuk, akkor egy fantasztikus színes kép volt.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük