Több mint 30 év programozói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kicsit érdemes edukálnom is az embereket a programozás és szoftverfejlesztés mellett, így a hétköznapi életben használatos technikai vagy számítógépes szavakat magyarázok el, amivel találkozhatunk a mindennapi életünkben.

Mi a számítógép? 

Mint ahogyan a neve is mondja a számítógép egy olyan gép, ami számításokat képes végezni.

Most kicsit történetileg áttekintjük ezt. 

Még réges-régen az elektromosság előtt, voltak olyan számológépek, amik mozgó alkatrészeket tartalmaztak. Pl.: lehetséges, hogy láttál olyan pénztárgépet, amit ilyen karokat kellett beállítani, tekerni kellett egyet rajta, zakatolt és kidobott valami számot. Ugye ezek voltak a mozgó alkatrészeket tartalmazó számítógépek. 

Aztán később, amikor megjelent az elektromosság és elterjedtebbé vált, akkor elkészítették az elektromos számítógépet. Ugye az érdekesség az, hogy a mozgó alkatrészeket tartalmazó gépek túl nagyok voltak, zsírozni kell őket, elkopnak benne a csavarok meg a fogaskerekek.

Ugye az elektromos gépeknél ez sokkal kevésbé lehetséges, és ez nem történhet meg, és nyilvánvalóan, ahogy fejlődött a tudomány. Így aztán létrehozták az elektromos számológépet.  Majd ugye az elektromosság területe fejlődött,  ez egyre-egyre kisebbé vált, míg az ember kezébe nagyon kis képernyőjű gépeket is el tudtak készíteni, ami elfér az ember kezében, ez a számológép, vagy manapság az okostelefon. Olyan nagy a fejlődés, hogy manapság már nem csak számolni lehet vele hanem lehet rajta játszani, filmet nézni, zenét hallgatni, filmet készíteni, szöveget írni és így tovább, tehát nagyon nagyban kibővült a felhasználása. 

Ez a számítógép!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük