Több mint 30 év programozói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kicsit érdemes edukálnom is az embereket a programozás és szoftverfejlesztés mellett, így a hétköznapi életben használatos technikai vagy számítógépes szavakat magyarázok el, amivel találkozhatunk a mindennapi életünkben.

A HTTP a HyperText Transfer Protokoll-nak a rövidítése. 

Ugye ez 3 szó. 

A HyperText a Hyper és a Text szavakból áll össze. A Hyper az valamin túl, valamin sokkal jobb, túlfejlesztett jelent. A Text szöveget jelent. 

A Transzfer az szállítást jelent, a Protokoll pedig valamilyen szabály gyűjteményt. Tehát a HTTP az egy olyan továbbítási szabály, amivel a weboldalak – mert ugye a weboldalakban van a leggyakrabban a hypertext – a weboldalak tartalma, ahogyan eljutanak a Te weboldaladba. 

A HyperText a szövegen túli szöveget jelent. Tehát arra utal, hogy ez a szöveg sokkal jobb, mint a szokásos szöveg. Mivel ez olyan, mint amikor egy könyvet lapozol, akkor amikor meg akarsz keresni valamit, akkor odalapozol. De mit csinál a HyperText. akkor ott egy link. „Klikk” rányomsz és akkor hókusz-pókusz, ott vagy annál a szövegnél. 

Tudja ezt egy könyv? 

Nem. 

Tudja ezt egy újság? 

Nem. 

Azért, mert a könyv meg egy újság nem HyperText. Egy weboldal, na az már egy HyperText.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük