Több mint 30 év programozói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kicsit érdemes edukálnom is az embereket a programozás és szoftverfejlesztés mellett, így a hétköznapi életben használatos technikai vagy számítógépes szavakat magyarázok el, amivel találkozhatunk a mindennapi életünkben.

Az S Q L,  magyarul – akarom mondani angolul. Sructure Ready Language. Ez tulajdonképpen egy programozási nyelv, ami magyarra fordítva: Rendszedett Lekérdezési Nyelv. 

Mikor használunk ilyet?

Talán ez fontos. 

Ugye a számítógép esetében kezelnünk kell adatokat, sok adatot. És ezeket a dolgokat adatbázisoknak nevezik. Na és az a módja, hogy ahogyan az adatbázisokból adatokat nyerünk ki. 

Magyarul megakarod tudni, hogy „Minden 32-es mellbőségű nőt szeretném lekérdezni”. Na most ezt a számítógép nem fogja érteni. „Minden rózsaszínű bugyijú lányt szeretnék”. 

Ennek meg van a módja, és az SQL  az egy olyan kommunikációs mód, ahogyan legyeszerűsítve és lerövidítve el tudod mondani a számítógépnek. 

És miért rendezett? 

Azért rendezett, mert nem annyit mondasz neki, hogy „Hééé minden rózsaszín bugyijú lánynak a nevét szeretném”, ugye ez viszonylag hosszú. Ezt sokkal rendezettebben és rövidebben le lehet írni. Talán 4-5 szóval. 

 

Csak ennyi!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük