Több mint 30 év programozói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kicsit érdemes edukálnom is az embereket a programozás és szoftverfejlesztés mellett, így a hétköznapi életben használatos technikai vagy számítógépes szavakat magyarázok el, amivel találkozhatunk a mindennapi életünkben.

A HTTPS ugyanolyan, mint a HTTP, csak ez jobb. A HTTPS az a Hypertext Transfer Protokoll Secure. aA lényeg az, hogy ez biztonságos protokoll a számítógépek között.

Ugye mi a fene is történik itt?

Itt van a Te számítógéped, itt meg az ő számítógépe. Az adatok általában több számítógépen keresztül mennek át, mire eljutnak a Te számítógépedhez. A HTTP esetében mindenhol, ahol átmegy az adat, ott azt az adatot meg lehet nézni, és lehet értelmezni. Tehát, ha félbe tudom szakítani a Te adatforgalmadat akkor láthatom, hogy „Ó hát ez most egy pornó oldalra ment”, „Ó a jó fene tudja, hogy milyen helyen jártál”.

De mi a helyzet a HTTPS-nél? 

Ugye amikor például banki információkat nézel, vagy ilyesmi, akkor nem feltétlen akarod, hogy mindenki értesüljön arról, hogy mi a fenét nézel. Ilyenkor az történik, hogy szerver és a Te számítógéped között történik az adatforgalom. A szerver az, ahonnan az adat jön, a Te számítógéped pedig az ahova érkezik az adat és ahol nézed a böngészőt. Tehát azok között, egy titkos biztonságos kapcsolat jön létre és csak Te meg a másik szerver tudja azt, hogy milyen adat jön. 

Na ez a HTTPS.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük