Több mint 30 év programozói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kicsit érdemes edukálnom is az embereket a programozás és szoftverfejlesztés mellett, így a hétköznapi életben használatos technikai vagy számítógépes szavakat magyarázok el, amivel találkozhatunk a mindennapi életünkben.

Ez memória. 

A RAM szó egy angol szó összetétel a Random Access Memory, azaz a véletlenszerűen vagy bárhogy elérhető memória. Ez a számítógépeknél használatos. 

Manapság hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a számítógépnek van memóriája és emlékeznek arra, amit csináltunk rajta. De régen ez nem így volt. Amikor eleinte elkezdtek azzal szórakozni, hogy a számítógépnek legyen memóriája, akkor még nem tudott túl sok mindent „megjegyezni”. 

Tehát beírtad a számokat, plusz, mínusz stb., kijött az eredmény, aztán újra be kellett írjad, de ez nyilván 50-60-70 évvel ezelőtt volt, tehát elég régen. Amikor ez a memóriás történet elkezdődött, akkor voltak különböző memóriák.

Voltak olyan memóriák, mint egy cső, ahol amit bedugdostál az haladt előre, tehát  amit betettél, az jött ki utána a végén. Tehát csak bizonyos  sorrendben rakhattad be a dolgokat, amire emlékezni akartál és ebben a sorrendben vehetted ki. 

Aztán volt egy olyan, hogy zárt végű cső, ez olyan volt, hogy betettél valamit, aztán  azt kellett kivenni legelőször, amit legutóbb tettél bele. 

Ezeknek van mindenféle szaknevük, de ez most nem tartozik ide. 

Ezzel az volt a probléma, hogy mindig meg volt valami sorrend, valami folyamat, ahogyan bele tudtad pakolni a számítógépbe, ebbe a tárolóba, ebbe az emlékezetbe a számokat. De nem biztos. hogy abban a sorrendben vetted ki, mint amilyenben szeretted volna. 

Tehát meg kellett oldani, hogy véletlenszerűen, akarom mondani RANDOM érhesd el az adatokat, random legyen a memória, tehát akárhova rakhattad, és bármilyen sorrendben vehetted ki belőle az adatokat, úgy ahogyan szeretnéd. 

Ez csak ennyi!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük